Askerler Milli Savunma Bakanlığı emrinde, emir komuta zinciri içerisinde görev yaparlar. Rütbesiz askere Er denir. Askerde en düşük rütbe Onbaşı, en yüksek rütbe Mareşal rütbesidir. Türkiye Cumhuriyeti Ordusunda Mustafa Kemal Atatürk ve Fevzi Çakmak Mareşal rütbesine erişebilmiştir.
Mareşal unvanı, savaşlarda üstün başarı gösteren komutanlara verilen en yüksek unvandır. Askerde Onbaşı, Uzman Onbaşı, Çavuş Uzman Çavuş rütbeleri bulunur. Onbaşı ve Çavuş rütbeleri zorunlu askerlik yapan askerler içerisinden, temel askerlik eğitimini tamamladıktan sonra verilen rütbelerdir. Uzman Onbaşı ve Uzman Çavuş ücret karşılığı sözleşmeli veya daimi askeri kadroya dahil edilen asker sınıfıdır.
Askeri rütbeler Subay ve Astsubay olarak ikiye ayrılır. Astsubaylarda kendi aralarında rütbe bakımından;
- Astsubay Çavuş rütbesi.
- Astsubay Kıdemli Başçavuş rütbesi.
- Astsubay Üstçavuş rütbesi.
- Astsubay Kıdemli Üstçavuş rütbesi.
- Astsubay Başçavuş rütbesi.
- Astsubay Kıdemli Başçavuş rütbesi.
Gibi sınıflara ayrılır. Astsubayların rütbeleri kolun dış kısmına gelecek şekilde sıralanmıştır. Subay sınıfı askeri rütbelerin rütbe işaretleri omuz üzerinde bulunur. Subay rütbeleri;
- Asteğmen rütbesi.
- Teğmen rütbesi.
- Üst Teğmen rütbesi.
- Yüzbaşı rütbesi.
- Kıdemli Yüzbaşı rütbesi.
- Yarbay rütbesi.
- Albay rütbesi.
Olarak belirlenmiştir. Subaylardan kurmaylık imtihanlarına girerek, kurmay olma hakkı kazanan subaylar, sınıflandırılırken kurmay unvan olarak, rütbesinden önce okunur. Kurmay Albay gibi.
Askeri Rütbeler Neye Göre Verilir?
Türkiye Cumhuriyetinin askeri personel ihtiyacını karşılamak için, Uzman Çavuş, Uzman Onbaşı, Astsubay, Subay yetiştirme okulları açılmıştır. Öngörülen eğitim süresini tamamlayan öğrenciler, eğitim gördükleri bölümün en alt sınıfında bulunan rütbeyi takarak mezun olurlar. Her sınıfın kendine özgü terfi bekleme süresi vardır. Süresini başarı ile tamamlayan ve sicilinde olumsuzluk bulunmayan Astsubay ve Subay rütbesinde ki askerler, alınan askeri kararla bir üst sınıfa terfi ettirilir. Askeri personel rütbelerinin yükseltilmesinde liyakat esastır.
En Yüksek Askeri Rütbe Nedir?
Türkiye Cumhuriyeti Ordusu’nda en yüksek rütbe, Mustafa Kemal Atatürk’ün ve Fevzi Çakmak’ın yükseltildiği Mareşal rütbesidir. Mareşal rütbesi Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararı ile verilir. Yapılan savaşlarda üstün başarı gösteren komutanlara tanınan haktır. Sulh zamanı, askerlerin yükselebileceği en yüksek rütbe, Orgenaral rütbesidir. Bunun üzerinde, kara, hava ve deniz kuvvetlerinin komutanı olarak, Genelkurmay Başkanı bulunur.
General Mi Daha Büyük Amiral Mi?
General rütbesi kara ve hava kuvvetlerinde kullanılan en üst rütbedir. Amiral rütbesi deniz kuvvetleri için kullanılan en üst rütbedir. Sınıf farklılığı olduğu için bir birlerine üstünlüğü bulunmaz. Aynı rütbede bulunan General ve Amiral denk rütbededir.
Teğmen Mi? Yüksek Astsubay Mı?
Subay sınıfı askerler, Astsubay sınıfı askerlerin üstü konumundadır. Buna göre Subay sınıfında yer alan Teğmen, Astsubay’dan yüksektir.
Subay Kaç Yılda Bir Rütbe Alır?
Subay rütbelerine göre terfi süreleri de değişiklik gösterir. Teğmen ve Üsteğmen bekleme süreleri 3 yıl olup, 6 yıl da yüzbaşı rütbesine yükselir. Yüzbaşı 6 yıl bekleme süresi sonunda, Binbaşı rütbesine terfi eder. Binbaşı, Albay rütbesine yükselmesi için 5 yıllık süreyi doldurmalıdır. Kurmaylık imtihanını kazanmaları durumunda, Tuğgeneral rütbesine terfi ettirilir.
General Kaç Yaşında Olunur?
Harp Okulu’ndan mezun olan 21 yaşındaki yeni mezun bir Teğmen, olumlu sicille ve liyakat içerisinde bekleme sürelerini doldurarak, 38 yaşına geldiğinde, General olabilmektedir.
Yüzbaşı Kaç Yaşında Olunur?
21 yaşında mezun olan ve Teğmen, normal bekleme sürelerini olumlu sicille tamamlayıp, bir üst rütbeye terfi ettiğinde, 27 yaşında Yüzbaşı olabilir.
Albay Kaç Yılda Olunur?
Teğmenliğe yeni atanmış bir asker, her rütbedeki bekleme sürelerini normal olarak tamamladığında, 17 yılda Albay rütbesine yükseltir.
Kaç Çeşit Bröve Vardır?
Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri bröveleri olarak çeşitlilik gösterir. Kara Kuvvetlerinde 14 çeşit bröve bulunur. Deniz kuvvetlerinde 8 çeşit bröve vardır. Bröve askerlerin başarı ile bitirmiş olduğu kurslara ilişkin verilir. Bir askerin almış olduğu eğitimlere bağlı olarak birden fazla bröve verilebilir.