Özel güvenlik kıyafetleri yazlık veya kışlık olarak giyileceği tarihler kamu kurumlarında çalışanlar için mülki amirler tarafından, özel sektöre ait çalışanlar içinse mülki amir görüşü doğrultusuna işveren tarafından belirlenir. Görev yapılan il veya ilçenin iklimsel ve coğrafi şartları göz önüne alınarak her yıl illerde Valilikler, ilçelerde ise Kaymakamlar tarafından kıyafet değişikliği konusunda resmi kurumlara yazılı bildirimde bulunulur. Bu doğrultuda resmi ve özel kuruluşlar da bu bildirime göre hareket eder.
Geniş bir coğrafya olan ülkemizde farklı iklim kuşakları bulunduğundan tüm ülkenin üzerinde anlaştığı bir tarihe erişilememektedir. Bununla birlikte ülkenin önemli bir bölümünde özel güvenlik yazlık kıyafet yönetmeliği doğrultusunda 15 Mayıs olarak uygulanır. Yukarıda belirtildiği üzere bölgenin iklim şartlarına göre bu tarihin değiştirilmesi yetkisi mülki amirlere verimiştir.
28 Mart 1994 Tarih ve 21888 sayılı resmi gazetede yayınlanan ve halen yürürlükte olan Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’in 19. Maddesinde yaz ve kış kıyafetlerinin giyilme tarihleriyle ilgili yetki açık bir şekilde, belirtilen şartlar göz önüne alınmak suretiyle mülki amirlere verilmiştir.
Özel sektör çalışanlarının bu yönetmeliğe dahil olmadığı ayrıca belirtilmelidir. Kamu kurumlarındaki personel için çıkarılan ve uygulanan bu yönetmeliğe göre belirlenen tarihler ise özel sektördeki yetkililer tarafından da büyük oranda uygulanmaktadır.
Özel Güvenlik Yaz Kıyafet Uygulaması
Kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren özel güvenlik ekipmanları da kıyafetle birlikte mevsime göre değişkenlik gösterir. Yaz uygulamasında fileli şapka kullanılırken kış mevsiminde ise kapalı şapkaya geçiş yapılır. Aynı şekilde güvenlik elbiseleri üzerindeki çeşitli ekipmanların da kıyafet değişikliğiyle birlikte yeni elbiseye aktarılması gerekir.
Kemer, kelepçe, tabancalık ve armalar gibi güvenlik malzemeleri yaz ve kış kıyafet uygulamasında takılması gereken ekipmanlar arasındadır. Apolet gibi bazı malzemeler ise zaten elbiselerin üzerinde dikili olarak bulunmaktadır.
Güvenlik Personeli Yazlık Kıyafet Tarihleri
Resmi kurum ve kuruluşlar için Vali ve Kaymakamlar tarafından belirlenen yazlık kıyafet değişim tarihleri özel sektör çalışanları için de çoğunlukla aynı tarihlerde uygulanır. Buna göre ülkemizin büyük bölümünde 15 Mayıs tarihinde başlayan yaz kıyafet uygulaması 15 Eylül tarihine kadar devam eder. Bu tarih aralığında güvenlik personelinin giymesi gereken kıyafet ve kullanacağı güvenlik ekipmanları değişkenlik gösterir.
Burada değişen ekipmanların yazlık ve kışlık olarak ayrılmadığını, yalnızca yeni kıyafette de bulunması gerektiğini belirtmek gerekir. Kelepçe, tabancalık ve kemer gibi zorunlu ürünler güvenlik elbiseleri üzerinde bulunması zorunlu ürünlerdir.
Yaz ve kış kıyafetlerinin yanında bir güvenlik personelinin veya güvenlik personeli çalıştıran işverenlerin ihtiyaç duyacağı tüm ürünlere Silyon Askeri Giyim mağazasından ulaşılabilir. Zorunlu ekipmanların dışında çok akla gelmese de oldukça işlevsel olan kelepçe kılıfları, el feneri, biber gazı gibi güvenlik personelinin ihtiyaç duyacağı her türlü ihtiyaç düşünülerek alıcılarını beklemektedir.