Jöh, Pöh Nedir, Nasıl Olunur?
Jandarma Özel Hareket ve Polis Özel Harekat, son zamanlarda birçok kişinin girmeyi istediği kolluk kuvveti gücüdür. Kısaltması JÖH olan Jandarma Özel Hareket, Jandarma’ya bağlı bir birimdir. PÖH olarak bilinen Polis Özel Harekat ise İçişleri Bakanlığı’na bağlıdır. Bu sebeple de birbirleri ile ayrı tutularak alım yaparlar.
Genel amaçları toplum içerisindeki düzeni sağlamak olan bu kolluk kuvvetleri, şehir içi ve arazi olarak 2 farklı grup dalında yoğunluklu olarak çalışırlar. PÖH daha çok şehir içerisindeki operasyonlarda aktifken JÖH şehir dışında kalan arazilerde operasyon yürütmektedir.
Jöh Ne Demek?
Jandarma Özel Harekat anlamına gelen JÖH, Jandarma Genel Komutanlığı içerisinde yer alan taktik komando birimine aittir. Birçok göreve sahip olan bu birim sızma, keşif, arama ve yok etme görevlerini icra eder. Belirli bir sınav dahilinde alınan Jandarma Özel Harekat personelleri, bulundukları illerde yer alan Jandarma Komutanlıklarına bağlı olarak çalışırlar.
JÖH, kazanmış olduğu popülerlik ile beraber günümüzde birçok Türk gencinin girmek istediği özel bir birimdir. Bu sebeple de seçim aşamalarında da çok hassas davranılır.
Jöh Görevleri Nelerdir?
Jandarma Özel Harekat birlikleri, çalışacakları alanın zorluk derecesine göre çok daha zorlayıcı bir eğitime tabi tutulurlar. Bu eğitimin amacı ise personelleri bu zorluk şartlarına fazlası ile hazır hale getirmektir. İzmir Foça’da yer alan bu eğitim alanı, aylarca süren bir eğitimin gerçekleştirilmesine olanak tanır.
JÖH birimleri, genel olarak terör unsurlarının yer aldığı bölgelerde bekletilirler. Burada hazır kıta olarak bekleyen Jandarma Özel Harekat birimleri, görevin verilmesi ile beraber çeşitli sızma, yok etme, keşif ve arama gibi görevleri yerine getirirler.
Jöh Olma Şartları
Jandarma Özel Harekat birimleri, askeri giyim özelliğine sahip birimlerdir. Bu özel birimlere katılabilmek için personellerden de özel şartlar istenir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- T.C. vatandaşı olmak
- En az lise mezunu olmak
- Askerlik hizmeti yaparken başvurmak ya da askerlik hizmetini tamamlamış olmak
- Boy olarak minimum 164 cm olmak
- Kılavuzda yer alan yaş sınırları içerisinde bulunmak
- Sağlık raporunda bir engel bulundurmamak
- Askerlik süreci dahilinde bir ceza almamış olmak
- Vücut üzerinde bir yara ya da ameliyat izi bulundurmamak
- 25 yaşı tamamlamış olmak
Bu şartlar ile beraber JÖH bünyesine girebilir ve askeri üniforma giyebilme şansına hak kazanabilirsiniz.
Jöh Rütbeleri
Jandarma Özel Harekat rütbeleri, yapılan görev sırasına göre artmaktadır. 2-3 senelik süreçler halinde artan bu rütbeler, Jandarma Genel Komutanlığı içerisinde yer alan personele göre değişir. JÖH içerisinde subay, astsubay ve uzmanların yer alması, bu rütbe çeşitliliğini oluşturmaktadır.
Subay olarak Jandarma Özel Harekat bünyesine giren bir personel, Orgeneral rütbesine kadar yükselebilme şansına sahip olur. Astsubaylar ise aynı şekilde Astsubay Kıdemli Başçavuş rütbesine ulaşabilmektedir. Jandarma asayiş üniforma çeşitliliği de yine bu farklı şekillerde oluşturulur.
Jöh Yaş Sınırı
Jandarma Özel Harekat birimleri, belirli zaman dilimleri içerisinde düzenli olarak personel alımı yapmaktadır. Çeşitli şartların ve eğitimlerin yer aldığı bu personel alım aşaması, boy ve kilo gibi de çeşitli ölçümlere sahiptir. Bunların yanında, Jandarma Özel Harekat birimlerine katılacak olan personellerin yaş sınırı da çok önem arz etmektedir.
JÖH birimleri içerisine dahil olmak ve Jandarma Asayiş Kıyafeti içerisine girmek istiyorsanız, 25 yaşınızı tamamlamış ve belirli eğitimleri başarılı bir şekilde tamamlamanız istenir. Ancak bu koşulların karşılanabiliyor olması ile Jandarma Özel Harekat bünyesine dahil olunabilmektedir.
Jöh Eğitimi Nasıl Olur?
JÖH eğitimleri, insanları ve personelleri çok zorlayan bir eğitim sürecine sahiptir. Bu eğitim sürecindeyken son derece hızlı ve dinamik bir asker yetiştirilmesi hedeflenir. Eğitim kapsamında yapılan işlemleri şu maddeler halinde sıralayabiliriz:
- Her tür silahın başarılı bir şekilde kullanılması
- Havan topunun başarılı kullanılması
- Roketatar eğitimi
- Ateş altındayken doğru manevra yapabilme eğitimi
- Belirlenen hedefin imhası eğitimi
- Dağcılık eğitimi
- Uzun mesafeler içerisinde yön bulma ve GPS eğitimi
- Kamuflaj eğitimi
- Uykusuz ve yorgunluğa dayanabilme, stres altında çalışarak doğru kararlar verebilme eğitimi
- Arazi ve farklı iklim koşulları altında çalışabilme, uyum sağlama eğitimi
- Meskun mahal içerisinde terörle mücadele eğitimi
- Patlayıcı madde tanınması, tahribi ve imhası eğitimi
- Helikopter tahliyesi eğitimi
- Temas gerçekleştiği an helikopter desteği ve helikopteri yönlendirme eğitimi
- Sudan geçiş eğitimi
İzmir Foça’da geçen bu eğitim, 16 hafta devam eder ve belirli periyotlar dahilinde yapan koşularla eğitim sonunda 300 kilometrelik bir alanın koşusu yapılmış olur. Bunların yanında, JÖH birimleri için keskin nişancı kursları da verilmektedir. Bu sayede askeri malzeme bakımından uzman bir personele sahip olunur. Fakat bu malzemeler arasında biber gazı yoktur.
Jöh Kıyafet
JÖH içerisinde yer alan personeller, kendi branşları için ayrılan jandarma asayiş üniforma çeşitlerini giymektedir. Bu çeşitler, bahsettiğimiz gibi farklı branşlar için özel olarak tasarlanır ve Jandarma Genel Komutanlığı’na sunulur.
JÖH birimlerinin giymiş olduğu kıyafetler, yeşil ve toprak rengi arasında yer alan bir karışıma sahiptir.
Pöh Ne Demek?
PÖH, Polis Özel Harekat biriminin kısaltmasıdır. Emniyet içerisinde yer alan özel operasyonlar için oluşturulmuş olan bu bireyler, daha çok şehir içi operasyonları yönetirler. Alınan emirleri ise Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden almaktadırlar. Operasyon sırasında PÖH timlerine ihtiyaç duyulmasının asıl sebebi, aldıkları stratejik ve özel taktik eğitimlerinin bulunmasıdır. Bu eğitimler sayesinde operasyonların tamamını planlı ve başarılı bir şekilde tamamlarlar.
Polis Özel Harekat timleri, milletin ve devletin güvenliğini sağlamak amacı ile baskın ve rehine durumları ile özellikle de terörle mücadele kapsamında operasyonlara katılırlar. Katıldıkları özel operasyonlar ise direkt olarak kurumların ya da birimlerin yetkili kişisi tarafından verilir. Son zamanlarda gittikçe popülerleşen bu tim, ülke çapında da birçok gencin katılmak istediği özel timlerdendir.
Pöh Nasıl Olunur?
Polis olma amacı ile hareket eden kişiler, genel olarak PÖH sınavlarına da başvururlar. Bunun sebebi ise Polis Özel Harekat timinin toplum içerisinde büyük bir saygınlığa sahip olmasıdır. Yapılan başvurular ile beraber PÖH adayları belirli sınavlara ve parkurlara tabi tutulurlar. Bunun sonrasında ise gerekli şartların sağlanması ile Polis Özel Harekat bünyesine girerler.
Pöh Olmak İçin Gerekenler
PÖH olmak, günümüzde belirli şartların karşılanması ile mümkün olmaktadır. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz:
- 28 yaş ve altında olmak
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Silah kullanma bazında herhangi bir engelinin bulunmaması
- Lise ya da buna denk okullardan mezun olmak
Bu şartlar ile beraber PÖH adayları alınır ve biber gazı gibi basit malzemelerin yerine daha zorlayıcı olan farklı malzemeler ile eğitim almaya başlarlar.
Pöh Rütbeleri
Polis Özel Harekat timleri, sahip olduğu donanım sayesinde çeşitli askeri malzeme unsurlarında uzmanlaşmış olan timlerdir. Çeşitli rütbelere sahip olan bu mensupların rütbelerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Polis memuru
- Komiser yardımcısı
- Komiser
- Başkomiser
- Emniyet Amiri
Pöh Kıyafet
Polis Özel Harekat kıyafetleri, emniyet tarafından verilen kıyafetlerdir. Büro içerisinde izin verilen kıyafetler giyebildikleri gibi saha üzerindeyken genel olarak kamuflaj kıyafet giyerler. Askerlerin giymiş oldukları üniformalar ile büyük benzerlik içeren bu kamuflajlar, sağlam bir yapıya sahip olarak uzun ömürlü bir kullanıma olanak tanır.