Loading

Kişinin günlük hayatını da olumsuz etkileyen durumlardan birisi olarak düz tabanlık dikkat çeker. Bir takım ağrılara ve konfor eksikliklerine yol açar. Erkekler içinse düz taban askere gider mi sorusu sıklıkla karşımıza çıkar. Bu konuda TSK yönetmeliklerinin ne gibi hükümler verdiği merak edilir. Burada değerlendirilmesi gereken iki farklı kıstas bulunur.

Düz tabanlıkla ilgili açı ölçümleri bulunur. Bu ölçümler için dereceler belirlenmiştir. Zorunlu askerlik görevi ve askeri öğrenciliğe giriş için farklı dereceler uygulanır. Burada belirleyici olan ise düz taban askerlik yapılma süresidir. Zorunlu askerlik görevi 6 ay ile sınırlıyken, askeri öğrenciler için ömür boyu devam eder.

Bunu belirlemek ve uygulamak içinse düz taban dereceleri kullanılır. Normal insanlarda bu derecenin 20 ila 29 aralığında olması gerekir. Ayaklarda yer alan bir şekil bozukluğu olarak düz tabanlık durumunda ise bu değer 19’un altına iner. Bu değer ise hekimler tarafından muayene sonucunda belirlenir.

Askerliğe elverişli olunup olmadığının ön tespiti aile hekimliklerinde yapılır. Burada düz tabanlık durumu tespit veya beyan edilirse heyet raporu talep edilerek asker adayı sevk edilir. Bu kez de Kalkaneal yükseklik açısı ölçümleri askeri hekimler tarafından yapılır. Bunun için fizik muayene ve röntgen gibi tetkikler kullanılır.

Yapılan tetkik ve değerlendirmeler sonucunda sahip olunan düz tabanlık durumunun askerliğe engel olup olmadığına heyet olarak karar verilir. Bu durum, TSK Sağlık Yönetmeliği’nde de bu şekilde belirtilmiştir. Düz tabanlık dereceleri değerlendirilerek askerliğe uygunluk kararı verilir.

TSK Düz Taban Dereceleri

Askerlik hizmeti için düz tabanlığın doktorlar tarafından değerlendirilmesi gerekir. TSK düz taban dereceleri ışığında bu karar verilir. TSK yönetmeliğinde belirtilen aralık ise 10-19 aralığında olmalıdır. Bu aralığa dahil olan kişilerin askerlik yapması uygun görülür. 10 ve 19 değerleri de dahil olmak üzere düz taban derecesine sahip kişilerin yaşadığı sorun, askerliğe engel olarak değerlendirilmez.

Askeri bot ve ayakkabı giyilebilmesi için düz tabanlığın bu sınırlarda olması gerekir. Ayrıca eğitim ve talimlerin yapılabilmesi için de kalkaneal yükseklik açısı denilen ölçüm tespiti yapılır. Sağlıklı bireylerin ayağında bu değer 20-29 aralığındadır. Askerlik için de 10-19 aralığı elverişli olarak kabul edilir. 10’un altındaki kalkaneal değerler için askerliğe elverişlidir raporu düzenlenmez.

Özellikle standart askeri veya çöl botu gibi ürünler normal ayaklı kişiler için bile zor olabilir. Bu sebeple de düz taban olan kişilerin detaylı bir değerlendirmeye tabii tutulması gerekir. Yapılan inceleme ve değerlendirmeler asker botu kullanmak ve eğitimlere katılmak gibi faaliyetler göz önüne alınarak yapılır.

Düz Taban Askeri Bot Seçimi

Hem yönetmelik hem doktor raporu sonucunda askerliğe elverişli raporu verilen kişiler için düz taban askeri bot seçimi yapılması gerekir. Kalıpları genellikle büyük olan askeri botlar ağırlıkları nedeniyle ayağı rahatsız eden bir yapıya sahip olabilir. Bu durum, düz taban sorununa sahip kişiler için de bir engel teşkil edebilir. Bu sebeple de düz taban kişiler için bot ve tabanlık seçimi oldukça önemli hale gelir.

Kullanılacak olan askeri ve çöl botu, düz taban kişiler için ekstra tabanlık kullanımıyla daha konforlu olabilir. Doktor raporlu bir durum olduğundan, silahlı kuvvetler içerisinde bu durum sorun teşkil etmez. Bu kişiler ayrıca botlarını tabanlık ve destekle birlikte kullanacağından yarım veya bir numara büyük olması gerekebilir.

Sonuç itibariyle düz taban askerlik yapılması mümkündür. Sağlık yönetmeliğinde de açık bir şekilde; düz taban kişilerin askerliğe uygunluğu için rapor düzenlenmesi gerektiği ifadesi yer almaktadır. Düz tabanlık sorunundan muzdarip bireyler, yönetmelikte belirtilen 10-19 değer aralığında açılara sahipse askerlik yapabilirler. Askeri bot giyimi ise tabanlık ile daha konforlu olacaktır.

Paylaş
5,0 Puan
1 kişi puan verdi

Yorum Yapın

Yorumlar

Silyon Askeri Giyim
26.5.2023

Bu yazıya daha önce hiç puan verilmedi. İlk Puanı siz verin!