Loading

Sivil botlar ve askeri botlar için bot bağlama şekilleri birbirinden farklı gibi görünür. Üst bağcık kısımları tümünde kelebek şeklinde yapılır. Aradaki fark ise ayak tavanının üstündeki kısımda görülebilir. Asker botunun nasıl bağlanacağı ise önemli bir konudur. Özellikle askere yeni başlayacak kişiler için bu bilginin öğrenilmesi gerekir.

Normal botlardan farklı olarak askeri bot paralel çizgilerle bağlanır. Tüm birliklerde 3 paralel şeklinde, yalnızca hava kuvvetlerine özel olmak üzere 4 paralel çizgi kullanılmalıdır. Bunun nasıl yapılacağı askeri birliklerde öğretilir. Ancak çok kısa ve tek seferli bir öğrenim olduğu için kalıcı olmayabilir. Bu nedenle de botun nasıl bağlanacağına dair bir önbilgi olması yararlı olabilir.

Askeri botlarda yer alan 3 paralel çizginin nasıl oluşturulacağından birkaç adım halinde bahsetmek gerekir. Böylece bot bağlama konusunda önemli bilgiler edinilebilir.

  1. Bağcığın iki ucu da botun ilk deliklerine dıştan içeriye doğru  geçirilir. Birinin yaklaşık 10-15 cm daha uzun olması gerekir.
  2. Uzun olan bağcık ikinci deliğe içten dışa ve karşı tarafa da dıştan içe geçirilir.
  3. Aynı işlemi yine uzun bağcık için üçüncü deliğe de yaparak 3 paralel çizgi oluşturulur.
  4. Kısa olan bağcık paralel çizgilerin altından uzatarak botun en üst kısmına ulaştırılır.
  5. Uzun bağcık ile çaprazlama olarak devam edilerek en üste ulaşılır.
  6. Son olarak üstte buluşan iki bağcık yaklaşık aynı boyda olur. Bunlar da klasik kelebek yöntemiyle bağlanır.
  7. İpin fazla kalan kısımları görünmemesi için botun içine konur.

Askeri düzende bu şekilde bağlansa da sivil hayatta kullanımda elbette farklı bot bağlama şekilleri kullanılabilir. Dileyenler tüm deliklerden ters geçirerek tamamını çapraz şekilde bağlayabilir. Arzu edenler ise üst kısımda yer alan kanca veya deliklerden çapraz yerine düz şekilde geçirebilirler.

Sivil hayatta kullanıldığında askeri bot bağlama metotlarından bağımsız hareket edilebilir. Askeri botların bu şekilde bağlanmasının nedeni hem herkeste aynı hem de görüntü olarak temiz bir bağcık yapısına sahip olmasıdır.

Askeri Bot Çeşitleri

Asker botu denilince akla tek bir bot gelebilir. Askeri birlikler içerisinde klasik siyah askeri bot kullanılır. İş sivil hayata geldiğinde ise çok çeşitli botlar bulunmaktadır. Kullanım amacı, hava şartları gibi faktörlere göre farklı modellerin tercih edilmesi mümkündür. Askeriye içerisinde ise yalnızca çöl şartlarına özel botların kullanıldığı görülür.

Kamp hayatı, outdoor sporları vb. etkinliklerde farklı tasarım ve amaçlara sahip askeri botlar kullanılabilir. Bu kapsamda tercih edilebilecek askeri bot çeşitleri şöyle sıralanır:

  • Yazlık Askeri Bot
  • 4 Mevsim Askeri Bot
  • Yarım Askeri Bot
  • Fermuarlı Askeri Bot
  • Çöl Botu
  • 4 Mevsim Çöl Botu
  • Taktik Bot
  • Operasyonel Bot

Bu bot çeşitlerinin kullanım amaçları ve faydaları hakkında da kısa bilgiler paylaşmak yararlı olabilir.

Yazlık Askeri Bot: Her ne kadar bir askeri bot çeşidi olsa da sıcak havalarda terletmemesi için tasarlanmıştır. Ayrıca ter emici bir iç yapıyla üretilmiştir. Kamp hayatı veya safari turları gibi yazın yapılan çamurlu aktivitelerde güvenle kullanılabilir. Bununla birlikte askeri kullanımı da mümkündür.

4 Mevsim Askeri Bot: Termal özellikli iç yapısı sayesinde her mevsim giyilmeye uygundur. Ayrıca terleme önleyici tasarımından dolayı da oldukça kullanışlıdır.

Yarım Askeri Bot: Daha çok yazlık olarak tasarlandığı algısı oluşsa da kışın da kullanımı mümkündür. Tasarımı itibariyle biraz daha spor bir görünümü vardır. Bu sebeple sportif faaliyetlerde tercih edilir.

Fermuarlı Askeri Bot: Bot bağlamayı sevmeyen kullanıcılar için oldukça pratik bir çözümdür. Bir kez bağlandıktan sonra fermuarlı sistemi sayesinde kolayca giyilip çıkarılabilir.

Çöl Botu: Çöl şartlarındaki sıcak ve kuru hava için özel üretilen askeri bot çeşitleri olarak tanımlanabilir. İç drenaj sistemi sayesinde içinde ter birikmesi önlenir. Böylece uzun saatler giyilmesi mümkün hale gelir.

4 Mevsim Çöl Botu: Pek akla gelmese de çöllere yakın olan arazilerde sık yağmurlar görülür. Bu nedenle çöl botunun yalnızca terleme önlemesi yeterli gelmeyebilir. Aynı zamanda içine su geçirmemesi de önemlidir. Bu amaç doğrultusunda da 4 mevsim çöl botu kullanılabilir.

Taktik Bot: Standart askeri botlara oldukça benzeyen bir seridir. Farklı tasarımlara sahip olmasıyla klasiklerden ayrıldığı söylenebilir.

Operasyonel Bot: Daha çok arazi şartlarında uygun olarak tasarlanmıştır. Operasyon ortamı düşünülerek uzun süre ayakta kalması göz önüne alınmıştır. Bu sayede uzun süreli kullanımında koku ve terleme oluşması engellenir.

Kullanım amacı ve kullanım yerine göre askeri bot modelleri arasından farklı tercihler yapmak mümkündür.

Paylaş
5,0 Puan
1 kişi puan verdi

Yorum Yapın

Yorumlar

Silyon Askeri Giyim
8.5.2023

Bu yazıya daha önce hiç puan verilmedi. İlk Puanı siz verin!