Bedelli Askerlik İşlemleri, Bedelli Askerlik Hakkında
Bedelli askerlik işlemleri son zamanlarda en çok sorulan sorular arasında yer almaktadır. Vatani görevlerini bedelli askerlik yöntemiyle yapmak isteyen ülkemiz vatandaşları yeni yılda bu konuyla alakalı araştırma yapmaya başlamıştır. Milli savunma bakanlığı tarafından belirlenen ücret bilgilerine içeriğin ilerleyen kısımlarından kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Bedelli Askerlik Ne Kadar?
2022 yılı askerlik hizmet bedelleri açıklandı. 2022 yılı ikinci yarısında ödenen bedelli askerlik tutarı 80.064,72 TL'dir. Millî Savunma Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamada, "7179 sayılı Askerlik Kanunu'nun 9. maddesi ve Askerlik Yönetmeliği'nin 61. maddesine göre bedelli askerlik tutarı her yıl Ocak ve temmuz aylarında yeniden belirlenir. Bedelli askerlik bütçelerinde 2022 Yılı memurların aylık katsayıları esas alınmıştır. 2022 yılı ödemeleri halinde 1 Temmuz-31 Aralık tarihleri arasında ödenecek tutar 80.064,72 TL olarak belirlenmiştir" denildi. 2023 yılında belirlenen bedelli askerlik ücretli web sitemizde yayınlanacaktır.
Bedelli Askerlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Bedelli askerlik başvurusu için öncelikle E-Devlet şifrenizin olması gerekmektedir. Daha sonra e-devlete giriş yaparak aşağıdaki adımları gerçekleştirmeniz gerekmektedir;
E-devlet ekranından yasal yoklama yazarak bedelli askerlik için işlemleri başlatabilirsiniz.
Daha sonra karşınıza gelen ekrandan askerlik başvurusunda bulunacağınızı onaylamalısınız. Tüm askeri uygulamaları ülkemizde bu ekranda yapılmaktadır.
Bir sonraki aşamada ücreti talep edebilmek için askerlik ertelemenizi iptal etmeniz gerekmektedir. Bu ekranda iptal sebebini seçip bedelli askerlik talebi olarak işaretleyiniz. Ardından askerlik kurasında askerlik yapmak için hak kazanamazsanız para iadesi yapacak bir banka IBAN bilgisi girin.
Daha sonra kaydet'e tıkladıktan sonra ödeme detayları görüntülenecektir.
Ödeme yapıldıktan sonra bu ekrana geri dönülerek kalan kalemlerin doldurulması gerekmektedir. Genellikle bu kalemler askerlik muayenesi vb. gibi işlemlerdir.
Bedelli Askerlik Ne Zaman Açıklanacak?
Bedelli askerlik kontenjanının ne zaman açıklanacağı konusu birçok vatandaşın gündemidir. Askerlik tecil işlemleri iptal edilen vatandaşlar, 2023 yılında askerlik tecil tarihlerinin ne zaman denk geleceğini öğrenmek istiyor. Peki 2023 Bedelli askerlik kuraları ne zaman açıklanacak? İşte konuyla ilgili detaylar.
Şubat 2023 celp döneminde askere gitmek isteyen mükelleflerin yoklama, askerlik ve celp seçimi için 30 Aralık 2022 (dahil) tarihine kadar E-Devlet'e veya en yakın askerlik şubesine başvurmaları gerekmektedir. Yoklama sonrasında askerlik yapmak ve askere gitmek istemeyenler, uzatma süresi dolmuş olanlar ve döviz/ücretli askerlik kapsamı dışında kalanlar tasniflerine göre işlem görürler. Mevcut bilgilere göre, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için. 31 Aralık 2002 (dahil) tarihinden önce çağrılıp çeşitli nedenlerle tecil ettirilenler ile 30 Kasım 2022 (dahil) tarihine kadar tecil ettirenlerin yeniden celp seçmesi gerekir, oy kullanma ve askerlik tercihi yapılabilir. (Önceki sınıflandırma döneminde yeniden sınıflandırma ile ertelenenler hariç)
Seçme ve sınıflandırma sonuçları 25 Ocak 2023 tarihinde e-devlet üzerinden yükümlülere duyurulacaktır. Halihazırda sınıflandırılmış olan sorumlu kişiler yeniden sınıflandırılmayacaktır. Ancak, 7179 sayılı Askere Alma Kanununda belirtilen sebepler dışında (bundan önceki askerlik dönemi dahil) askerlik süresi içinde hizmette kalan yedek subay/astsubay adayı olarak tayin edilenler, askere alınır.
Yedek subay/astsubay adayları ile erbaş/erlerin sevk tarihleri aşağıdaki tablodadır;
Yükümlü
|
Sevk Tarihleri
|
Yedek Subay/Astsubay Adayları ile Er (1’inci Grup)
|
02 Şubat 2023
|
Er (2’nci Grup)
|
02 Mart 2023
|
Er (3’üncü Grup)
|
06 Nisan 2023
|
Yükümlü taraf, sevk tarihinden 10 gün önce e-devlet veya askeriyeden sevk alabilecektir.
Yol ve geçim giderleri, adrese dayalı nüfus kayıt sistemindeki adrese ve Eğitim Birliği'ne göre yükümlüye ödenir. Yükümlüler, kimlik belgeleri ile PTT şubelerinden veya PTT kartları ile Pttmatik'ten kendilerine yapılan ödemeleri alabilecekler.
Borçlu, askerlik süresince kullanacağı bir banka kartına sahip değilse, herhangi bir banka şubesine başvurarak hesap açtırabilecek ve banka kartı alabilecektir.
Sevk belgesi almayanlar ile sevk edildikleri sınıf okuluna/eğitim merkezine gitmeyenler veya sevk belgesi alıp şehir dışındaki sınıf okuluna/eğitim merkezine devam edenler hakkında ayrıca işlem yapılacaktır.
|
|
Bedelli Askerlik Şartları Nelerdir
Bedelli askerlik şartları da diğer maddeler kadar merak edilen konular arasında yer alır. Milli savunma bakanlığı tarafından açılan bedelli askerlik başvurusu yapmak için öncelikle askerlik çağına giren kişi belirlenen tarihe kadar askerlik yoklaması yaptırması ve işlemlere başlaması gerekmektedir. Bakaya düşmüş olarak belirlenen kişiler için farklı bir askerlik ücreti hesaplanmaktadır. Tüm bu bilgilerin yanı sıra bedelli askerlik yapmaya hak kazanmak için başvuru yaptıktan maksimum iki ay içerisinde gerekli ücretin peşin ödenmesi gerekmektedir. Askerlik çağına girildiği tarihten askerlik başvurusunun yapıldığı tarihe kadar geçen süre içinde bu Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen miktar ödeme tarihinde belirlenir. Bulunmayan, gizlenen veya geride bırakılanlara, başvuru tarihinden itibaren iki ay içinde bu Kanunun 9 uncu maddesinde belirtilen miktara göre 7 nci fıkrada belirtilen ek tutar peşin olarak ödenir.
Bedelli askerliğe başvurmak isteyen yükümlüler;
Müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, bakaya kaydı olmayan kişiler E-Devlet veya askerlik şubeleri üzerinden, Müracaat tarihine kadar bakaya kaydı olan, askerlik kaçağı olup da askere gitmek isteyen kişilerin kendisi veya birinci dereceden kanun yakınları aracılığıyla yılın son mesai günü bitimine kadar müracaat edebilirler.
Yükümlü olan kişiler bedelli askerlik kapsamında temel askerliğe alınacak olan yılın sevk ve celp dönemleri için tercihte bulunacaktır. Yapılan bu tercih yılın son günü mesai bitimine kadar müracaat edilmelidir. Yoklama sistemleri üzerinde bakaya kaydı olanlar sadece askerlik şubeleri üzerinden tercih yapmaktadır.
Askerlik tercihleri kuraya göre belirlendiği için bedelli askerlik yapmaya hak kazanamayan kişilere iki aylık süre içerisinde ödemeleri geri gönderilmektedir. Bu sınıfa düşen askerler ikinci sefer bedelli askerlik yapmak için müracaat edebileceklerdir. Yapılan her başvuruda kanun içerisinde belirlenen miktar peşin olarak ödenebilecektir.
Bedelli Askerlik Yerleri Nelerdir?
Ülkemizde bedelli askerlik yerleri Türk silahlı kuvvetleri tarafından belirlenmektedir. Aşağıda var olan listelerden genel olarak bedelli askerlik yapılan yerlerin listesi yer almaktadır.
1'inci Jandarma Eğitim Tabur Komutanlığı-Aydın
1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Manisa
10'uncu Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı-Bornova-İzmir
116'ncı Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı-Çanakkale
15'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Amasya
15'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Amasya
3'üncü Jandarma Eğitim Tabur Komutanlığı-Ezine-Çanakkale
3'üncü Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Antalya
48'inci Piyade Eğitim Alay Komutanlığı – Tokat
5'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Sivas
58'inci Piyade Eğitim Alay Komutanlığı – Burdur
59'uncu Topçu Eğitim Tugay Komutanlığı – Erzincan
9'uncu Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı-Bilecik
Jandarma Muhabere Eğitim Tabur Komutanlığı-Seferihisar-İzmir
Bedelli Askerlik Ödemesi Nasıl Yapılır?
Bedelli askerlik ödemesi yapmak için önce askerlik yoklama işlemleri için gerekli olan işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu işlemlerden sonra bedelli askerlik ödemesini yapmak için ülkemiz devlet bankaları üzerinden işlem yapabilirsiniz. Yapılan bu ödemenin peşin olarak yapılması gerektiğini lütfen göz önünde bulundurunuz. Bu bankalar genel olarak Ziraat bankası, Vakıf bankası, halk bankası, Ziraat katılım, Halk bankası, Vakıf katılım bankası, Mal müdürlükleri, defterdarlıklar olarak belirlenmiştir. Yaptığınız ödeme işleminin ardından bir sonraki bedelli askerlik kura sonuçlarını internet ortamından kolay bir şekilde sorgulayabilirsiniz.